top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRob Ver Elst

Gevel kaleien: hoe doe je dat? Advies van R-Renovations

Wilt u de gevel van uw woning een nieuwe look geven? Dan is kaleien de ideale manier om dat te doen. Zowel voor een modern huis als voor een landelijke woning zorgen kaleiwerken steeds voor een wondermooi resultaat. Of toch als u het goed doet. Als specialist in kaleien geven wij graag enkele tips en advies.

Wat is het verschil tussen kaleien en schilderen?


Veel mensen vragen zich af wat het verschil tussen kaleien en schilderen precies is. Het verschil zit hem eigenlijk vooral in de schildertechniek. Kaleien is een vorm van gevelbepleistering waarbij men met een blokborstel een dunne kalkpleister op uw buiten- of binnengevel aanbrengt.


Doordat kaleien niet met een gewone verfborstel gebeurt, duurt het heel wat langer dan schilderen. Vaak is kaleien wel goedkoper dan schilderen, omdat u geen duurzame verfproducten moet aankopen.


Waarom kaleien in plaats van schilderen?


Kalei is een ideale methode om uw beschadigde gevel op te knappen en scheuren in uw muren weg te werken. Na het kaleien is de structuur van de bakstenen nog steeds zichtbaar, waardoor u een klassieke uitstraling creëert. Naast de mooie uitstraling van een gekaleide woning, beschermt de kalkpleister uw huis voor felle zon en slechte weersomstandigheden.


In de meeste gevallen heeft kalei een natuurlijke beige kleur. Als je dat wenst, is het mogelijk om enkele kleurschakeringen in de kalkpleister te creëren. Daarvoor is wel een specifieke techniek met de blokborstel nodig.


Hoe lang houdt Kalei?


Afhankelijk van de omgeving van de woning, kunnen gekaleïde muren wel 10 jaar mooi blijven. Dichte plantengroei of overtollig stof in de omgeving zou een gekaleïde gevel sneller vuil kunnen maken.


Kunt u zelf kaleien?


Kaleien is niet zo gemakkelijk, maar met een beetje kennis van kaleien kunt u proberen om uw gevel zelf in een nieuw jasje te steken.


Hieronder leest u onze ultieme tips om uw gevel zelf te kaleien:

  1. De ideale dag om uw gevel te kaleien is een vochtige, grijze dag met weinig wind.

  2. Haal eerst al uw benodigdheden in huis waaronder gebrande kalk, verdelgingsmiddel, zand, water, een metselkuip, een schuurborstel, een blokborstel, werkhandschoenen en kledij dat vuil mag worden.

  3. Verwijder de oude verflagen en het mos van uw muren.

  4. Maak uw gevel wat vochtig.

  5. Plak uw ramen, dorpels en dakgoten af met plakband of folie.

  6. Voeg het water bij de gebrande kalk en doe er vervolgens het zand bij. Zo krijg je het kalei.

  7. Zet het kalei op een klein stukje van uw gevel om te kijken of het kleur goed zit en het kalei zich vasthecht.

  8. Breng het kalei aan met een blokborstel in laagjes van ongeveer 2 millimeter dik. Maak bij het aanbrengen van de kalkpleister horizontale en verticale bewegingen.

  9. Zorg ervoor dat de eerste laag niet volledig is opgedroogd wanneer u een volgende laag aanbrengt.


Houd er rekening mee dat kaleien veel tijd in beslag neemt. Bovendien zult u alle materialen moeten aankopen. Hebt u een woning van meer dan 10 jaar oud? Laat uw muren dan kaleien door een expert en geniet van een verlaagd btw-tarief van 6%.


Uw gevel kaleien? Doe een beroep op ons vakmanschap van R-Renovations in Heist-op-den-Berg. Neem vrijblijvend contact met ons op.27 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page